Veel mensen vragen zich af of zonnepanelen wel nut hebben tijdens de wintermaanden. Minder zonuren en koudere temperaturen maken het immers een stuk moeilijker om zonne-energie op te wekken, toch? In dit artikel leggen we uit hoe zonnepanelen presteren tijdens de winter en waarom ze, ondanks de beperkingen, nog steeds een interessant zijn.
Zonnepanelen werken op basis van licht, niet warmte
Een veelvoorkomend misverstand is dat zonnepanelen warmte nodig hebben om elektriciteit op te wekken. In werkelijkheid hebben ze alleen licht nodig om te functioneren. Zelfs op een bewolkte dag vangen zonnepanelen genoeg licht op om energie te produceren, ook al is het niet zo efficiënt als in de zomer.
In de winter genereren zonnepanelen inderdaad minder elektriciteit, maar ze blijven doorwerken zolang er daglicht is. Ook al zijn de dagen korter en de zon minder intens, elke hoeveelheid zonlicht wordt omgezet in bruikbare energie voor je huishouden.
Koud weer kan positief werken: hogere spanning en betere prestaties
Hoewel het in de winter kouder is, is dat niet per se slecht voor zonnepanelen. Elektriciteitstransmissie is namelijk efficiënter bij lagere temperaturen en zonnecellen functioneren juist beter in kouder weer. Wanneer het koud is, produceert een zonnepaneel een hogere spanning. Dit betekent dat je per hoeveelheid licht iets meer energie kunt opwekken dan bij warm weer.
Dat betekent dus dat zonnepanelen, ondanks minder zonuren, relatief gezien efficiënter kunnen werken op koude dagen. En met de juiste winterzon kan dit een goed rendement opleveren.
Optimale plaatsing voor de winterzon: zuidoriëntatie en hellingshoek van 35-40 graden
Tijdens de winter staat de zon veel lager aan de hemel dan in de zomer, wat invloed heeft op de manier waarop het zonlicht op de panelen valt. Om het meeste uit de winterzon te halen, is een zuidoriëntatie met een hellingshoek van 35-40 graden ideaal. Op deze manier kan het zonlicht optimaal invallen, ook als de zon lager staat.
Heb je panelen die al met deze oriëntatie en hoek zijn geplaatst? Dan presteren ze beter in de winter dan panelen die anders zijn geplaatst, zoals vlakker of gericht op het oosten of westen.
En misschien wel het belangrijkste argument: in de winter kunnen zonnepanelen je juist helpen om kosten te besparen op je energierekening. Doordat energieprijzen vaak hoger zijn in de koudere maanden, levert elke opgewekte kilowattuur je direct een grotere besparing op. Door zelf energie te produceren met zonnepanelen, ben je minder afhankelijk van het net, wat vooral financieel aantrekkelijk is wanneer de vraag en prijs van energie hoog zijn.
Kortom, zonnepanelen zijn absoluut geen zomerse luxe. Ze leveren ook in de winter een waardevolle bijdrage aan je energievoorziening en helpen om je energiekosten te verlagen, het hele jaar door!