Met deze 5 manieren verdien je geld aan je thuisbatterij!

jul 18, 2024

Het aantal zonnepanelen op de daken blijft groeien en dat brengt interessante mogelijkheden met zich mee voor het gebruik van thuisbatterijen. Deze thuisbatterijen kunnen, gecombineerd met zonnepanelen, voor verschillende manieren zorgen om geld te besparen of zelfs te verdienen. Heb je vragen over de manier die voor jou het beste helpt? Smart Solar Energy helpt je graag bij de keuze voor de beste thuisbatterij. Hier zijn een paar verdienmodellen die interessant kunnen zijn:

1. Gebruik van eigen zonne-energie

Door je zelf opgewekte zonne-energie op te slaan in een batterij, kun je deze gebruiken wanneer de zon niet schijnt. Dit betekent dat je minder afhankelijk bent van het elektriciteitsnet en je energierekening lager wordt.

Voordelen:

  • Lagere energiekosten omdat je minder stroom van het net hoeft af te nemen.
  • Meer controle over je eigen energiegebruik.
  • Goed voor milieu.

Voorbeeld: Stel, je wekt overdag meer zonne-energie op dan je verbruikt. In plaats van deze energie terug te leveren aan het net, sla je het op in je batterij en gebruik je het ’s avonds, wanneer je meer stroom nodig hebt.

2. Elektriciteitsnet balanceren

Je kunt je batterij gebruiken om het elektriciteitsnet te helpen balanceren. Dit betekent dat je stroom teruglevert aan het net tijdens piekuren of opslaat tijdens daluren, en daar een vergoeding voor krijgt.

Voordelen:

  • Extra inkomsten door deel te nemen aan deze diensten.
  • Bijdragen aan een stabieler elektriciteitsnet.
  • Efficiënter gebruik van je batterij.

Voorbeeld: Door deel te nemen aan een virtuele energiecentrale (VEC), werk je samen met andere batterij-eigenaren om het net te ondersteunen en krijg je daar een vergoeding voor.

3. Energie handelen op basis van prijs

Hierbij profiteer je van de schommelingen in energieprijzen gedurende de dag. Je slaat energie op wanneer de prijzen laag zijn en gebruikt of verkoopt deze wanneer de prijzen hoog zijn.

Voordelen:

  • Financieel voordeel door het benutten van prijsverschillen.
  • Lagere energiekosten.
  • Extra inkomsten.

Voorbeeld: Een klein bedrijf of huishouden kan ’s nachts goedkope energie opslaan en deze gebruiken of verkopen tijdens dure piekuren.

4. Back-up stroomvoorziening

Batterijen kunnen ook dienen als back-up stroombron bij stroomuitval. Dit is vooral handig voor huishoudens en bedrijven die niet zonder stroom kunnen. In de Nederlandse huishoudens wordt een thuisbatterij nog niet vaak toegepast als back-up.

Voordelen:

  • Geen zorgen over stroomuitval.
  • Continuïteit van activiteiten.
  • Gemoedsrust.

Voorbeeld: Bij een stroomuitval kan een huishouden met een batterij apparaten zoals koelkasten en verlichting blijven gebruiken. Het verdienmodel hierachter is beperkt.

5. Verkleinen van je elektrische hoofdaansluiting

M

De capaciteit van hoofdaansluitingen wordt bepaald aan de hand van de maximale stroom die er gedurende het hele jaar kan gaan lopen. In enkele gevallen is er sprake van een piek die met een batterij op te vangen is. Daardoor kun je bijvoorbeeld van een 3x35A hoofdaansluiting naar een 3x25A hoofdaansluiting.

Voordelen:

  • Besparing op je vastrecht kosten.

Voorbeeld: Een huiseigenaar met een mantelzorgwoning hebben samen 1 aansluiting van 3x35A. Na onderzoek blijkt dat ze slechts enkele keren kort meer dan 25A nodig hebben. Een thuisbatterij vangt deze piek op waardoor de aansluiting verkleint kan worden naar 25A. Hierdoor is de besparing ruim €1.000,- / jaar.

Conclusie

Thuisbatterijen bieden volop mogelijkheden om geld te besparen en zelfs te verdienen, zeker in combinatie met zonnepanelen. Of je nu je energiekosten wilt verlagen, je batterij wilt inzetten voor netbeheer, of gewoon een back-up stroomvoorziening wilt hebben, de juiste strategie kan je helpen om optimaal van je systeem te profiteren. Zo draag je niet alleen bij aan een duurzamere toekomst, maar profiteer je er zelf ook van!